De l’1 de desembre a l’11 de març de 2024

Set fotografies inèdites de Castellbisbal de fa 120 anys. Jaume Oliveras i Brossa

Des de Grisart Lab reivindiquem la figura de Jaume Oliveras, un capellà, missioner, fotògraf i excursionista, gran precursor de la marxa no competitiva de muntanya a Catalunya i referent per la seva qualitat amb les seves imatges.

El 27 de Setembre de 1903 Jaume Oliveras va ser ordenat sacerdot al seminari de Barcelona i destinat com a Vicari a Castellbisbal on exercí al poble fins al 1905.

Sent el vicari de Castellbisbal, el 5 d’agost de 1904 va dur a terme una marxa a peu entre el Montseny i Montserrat en menys de 24 hores i en companyia d’un altre capellà amic seu, Antoni Arenas. Sense ser-ne conscient, anys més tard naixeria la que és considerada la travessa de muntanya més llarga d’Europa amb 83 km, la famosa Matagalls-Montserrat en menys de 24 hores. La travessa es creà el 1972 en la seva memòria. 

Fou un dels clergues més actius dins el Centre Excursionista de Catalunya. Recorregué sobretot el Pirineu —feu ascensions per diferents vies al pic de l’Aneto (hi pujà més de 30 cops) i als Encantats (massís al que ascendí per primer cop el 1910)—, el Montseny i els cingles de Bertí. Es feu cèlebre per una ascensió a l’Aneto (27 de juliol de 1916) en la qual, malgrat una terrible tempesta elèctrica, que matà els seus dos companys, sobrevisqué. Marxà a Veneçuela (1917), on exercí el ministeri a la selva. Retornà a Catalunya el 1925.

Fou també un gran aficionat a la fotografia i aquest 2023 el seu arxiu de més de tres mil plaques fotogràfiques i negatius ha estat lliurat al Centre Excursionista de Catalunya. El CEC ha iniciat un procés de digitalització i ha estat aquí quan s’han descobert les set fotografies inèdites que composen aquesta exposició.